Sladkosti: Hříšné potěšení, nebo sladká tečka?

Sladkosti

Co jsou to sladkosti?

Sladkosti - kdo by jim odolal? Jsou to takové malé radosti života, které nás dokážou potěšit v každém věku. Když se řekne sladkosti, většina z nás si představí něco dobrého na zub, co má sladkou chuť. Za tu může hlavně cukr, ať už je to přirozený cukr z ovoce nebo ten, který se přidává třeba do bonbónů. Do světa sladkostí patří vlastně spousta dobrot - čokoláda, bonbóny, dorty, zákusky, zmrzlina nebo třeba pudink. I když na sladkosti často koukáme jako na něco navíc, jsou vlastně taky zdrojem energie pro naše tělo. Obsahují totiž sacharidy, které tělo využívá jako palivo. Je ale fakt, že když je srovnáme třeba s ovocem, zeleninou nebo celozrnným pečivem, moc vitamínů, minerálů nebo vlákniny v nich nenajdeme. Proto je dobré si je dopřávat s rozumem a jako součást pestré stravy.

Typy sladkostí

Mlsání je prostě paráda a sladkosti umí potěšit každého z nás. Čokoláda je jednoznačně královna mezi dobrotami - však kdo by odolal? Najdete ji v tolika podobách, že se až hlava točí. Hořká vás nakopne, mléčná pohladí a bílá? Ta je jako hebký samet. A když přidáte oříšky nebo kousky ovoce, je to teprve pecka! No a bonbóny, to je kapitola sama pro sobe. Od těch, co vám málem zlomou zub, přes gumové medvídky až po ty, co se rozplynou na jazyku - prostě ráj! Žvýkačky jsou taky super věc, zvlášť když potřebujete svěží dech nebo si jen tak zpříjemnit chvilku. A jestli máte rádi něco ke kafíčku, určitě oceníte křupavé sušenky, vláčné perníčky nebo křehké oplatky. Však vy víte - občas si to sladké prostě zasloužíme!

Sladkosti jsou jako slunce - v přiměřené míře prospěšné, ale příliš mnoho z nich spálí.

Božena Němcová

Historie sladkostí

Sladkosti patří k těm nejhezčím radostem života a jejich příběh je starý jako lidstvo samo. Už naši dávní předci si uměli osladit život. V pradávných časech lidé nacházeli sladké potěšení hlavně v přírodě - sbírali med od divokých včel a mlsali sladké plody a ovoce. Tyhle dobroty byly tehdy vzácné a mohli si je dopřát jen ti nejvýznamnější. Jak se rozvíjelo zemědělství, začaly být sladkosti dostupnější pro víc lidí. Lidi přicházeli na nové způsoby, jak zpracovat suroviny - třeba sušili ovoce nebo se naučili vyrábět třtinový cukr. Ve středověku k nám arabští kupci přivezli úplně nové věci jako cukr, mandle a různá koření. Díky tomu se v Evropě začaly vyrábět úplně nové dobroty jako marcipán, nugát a různé druhy cukroví. Když pak v 19. století nastoupil průmysl, začaly se sladkosti vyrábět ve velkém. Vznikly první továrny na čokoládu a bonbóny, a najednou si sladkosti mohl dopřát skoro každý.

Výroba sladkostí

Sladkosti - kdo by jim odolal? Jsou to takové malé radosti života, které si zamilovali lidé všech věkových kategorií. Když se řekne výroba sladkostí, je to vlastně pořádná věda. Cukr jako základ se potkává s máslem, smetanou, kakaem a třeba i s kousky ovoce nebo oříšky. Každá dobrota má svůj vlastní recept a postup, ale vždycky je to nějaké to míchání, vaření, čekání než to ztuhne, formování a nakonec balení. Vezměte si třeba čokoládu - ta potřebuje speciální péči, aby se krásně leskla a měla tu správnou křupavost. V dnešní době už většinu práce odvádějí stroje, ale pořád najdete cukráře, kteří si zakládají na ruční výrobě a dávají do toho kus svého srdce. Ať už sladkosti pocházejí z velké továrny nebo z malé cukrárny za rohem, jejich poslání je jasné - vykouzlit úsměv na tváři mlsných jazýčků.

Vlastnost Sladkosti Ovoce
Obsah cukru Vysoký Střední
Obsah vlákniny Nízký Vysoký
Obsah vitamínů a minerálů Nízký Vysoký

Vliv na zdraví

Mlsání sladkostí může být sice příjemné, ale skrývá v sobě řadu zdravotních úskalí. Bonbony, čokolády a další dobroty obsahují hlavně prázdné kalorie z cukrů a nezdravých tuků, přičemž tělu nedodávají téměř žádné důležité živiny. Když si často dopřáváme sladké, naše váha může rychle stoupat a hrozí nám obezita. Vysoký příjem cukrů také zatěžuje slinivku, která musí vyrábět více inzulinu. Pokud tento stav trvá dlouho, tělo může přestat na inzulin správně reagovat a může se rozvinout cukrovka. Sladkosti často obsahují škodlivé tuky, které v našem těle zvyšují množství nebezpečného cholesterolu a snižují ten prospěšný. Následkem toho se cévy zanášejí, ztrácejí pružnost a zvyšuje se riziko srdečního infarktu nebo mozkové příhody. Když si často dopřáváme sladké, trpí i naše zuby. Bakterie v puse totiž cukr přeměňují na kyseliny, které ničí zubní sklovinu. Proto se pak častěji potýkáme se zubním kazem a problémy s dásněmi.

Sladkosti a děti

Mlsání a dobroty patří ke každému dětství jako pohádky před spaním. Jenže když to s bonbóny a čokoládou přeženeme, může nám to pěkně zavařit. Cukr sice dodá rychlou energii, ale pak přijdou problémy - děti přibírají na váze, kazí se jim zoubky a můžou z toho být i další trable. Proto je fajn brát sladké spíš jako občasnou odměnu nebo něco výjimečného, ne jako každodenní samozřejmost. Místo toho můžeme dětem nabídnout třeba šťavnaté ovoce, křupavou zeleninu nebo různé oříšky a semínka. Ty jim dají všechno, co potřebují - vitamíny, minerály i vlákninu, a to bez zbytečného cukru navíc. Když už kupujeme sladkosti, je dobré mrknout na složení a vybírat ty s menším množstvím cukru, tuku a umělých sladidel. Lepší volbou jsou dobroty s ovocem, ořechy nebo celozrnnou moukou. My rodiče bychom měli jít příkladem a taky to se sladkým nepřehánět. Společné pečení zdravějších dobrot může být super zábava pro celou rodinu a ještě to dětem ukáže, že i zdravější mlsání může být mňamka.

Zajímavosti o sladkostech

Mlsání je pro většinu z nás velké pokušení a málokdo tuší, kolik zajímavostí se za sladkostmi vlastně skrývá. Představte si třeba čokoládu - dřív ji staří Aztékové považovali za tak vzácnou, že ji dokonce používali místo peněz a věřili, že patří bohům. A ty barevné želé bonbónky, co je každý tak rád? Ty by bez želatiny ze zvířecího kolagenu vůbec nedržely tvar a neměly tu správnou konzistenci. Zmrzlina má taky překvapivě dlouhou historii - už staří Číňané si ji vyráběli z namrzlé vody, rýže a čerstvého ovoce. Je fascinující, jak dlouho už nás sladké dobroty provázejí a kolik příběhů se za nimi vlastně skrývá.

Publikováno: 14. 02. 2025

Kategorie: gastronomie