Tajemství dokonalého segedínu: Tipy a triky pro nezapomenutelný gurmánský zážitek.

Segedín

Segedín: Česká klasika

Segedín, pro mnohé synonymum pro nedělní oběd u babičky, je neodmyslitelnou součástí české kuchyně. Tento pokrm, jehož hlavními ingrediencemi jsou kysané zelí a vepřové maso, v sobě snoubí sytost a lahodnou chuť, která zahřeje na těle i na duši. Přestože se jeho název odkazuje na maďarský Szeged, jeho původ je nejasný a o jeho zařazení do české kuchyně se vedou spory. Jedna z teorií tvrdí, že segedín, jak ho známe dnes, vznikl v 19. století v pražských restauracích jakožto adaptace na tehdejší gurmánské trendy. Ať už je jeho historie jakákoliv, jedno je jisté: segedín si získal srdce (a žaludky) Čechů napříč generacemi a právem se řadí mezi naše nejoblíbenější tradiční pokrmy.

Původ a historie segedínu

Segedínský guláš, známý také jako „segedín“, je jedním z nejoblíbenějších pokrmů české kuchyně. Jeho historie je však zahalena tajemstvím a existuje několik verzí o jeho původu. Navzdory svému názvu, který odkazuje na maďarský Segedín, není tento pokrm maďarského původu. Ve skutečnosti neexistuje žádný důkaz o tom, že by se v Maďarsku někdy podobné jídlo připravovalo.

Jedna z teorií tvrdí, že segedínský guláš vznikl v 19. století v Praze, a to v hostinci „U tří zlatých lvů“. Podle této teorie si hostinský upravil recept na tradiční guláš z hovězího masa a přidal do něj kysané zelí a vepřové maso. Jídlo si rychle získalo oblibu a brzy se rozšířilo do dalších částí Čech.

Jiná teorie spojuje vznik segedínského guláše se známým maďarským spisovatelem Józsefem Eötvösem. Ten byl v polovině 19. století poslancem uherského sněmu a při jedné ze svých návštěv Prahy si údajně objednal v restauraci guláš. Číšník mu ale omylem přinesl jídlo z vepřového masa a kysaného zelí. Eötvös byl z jídla nadšený a začal ho nazývat „segedínským gulášem“ podle svého rodného města.

Ingredience pro dokonalý segedín

Segedínský guláš, známý také jako Székely gulyás, je tradiční pokrm z kysaného zelí a vepřového masa, který má své kořeny v maďarské kuchyni. Jeho příprava není složitá, ale vyžaduje kvalitní suroviny a trochu trpělivosti. Základem je poctivé kysané zelí, nejlépe domácí. To dodá pokrmu jeho charakteristickou nakyslou chuť. Dále budete potřebovat vepřové maso, ideálně z plecka nebo krkovice, které se dusí doměkka. Chuť segedínu dotváří cibule, česnek, paprika a kmín. Pro zjemnění se přidává smetana nebo zakysaná smetana. Nepostradatelným doplňkem jsou pak knedlíky, ať už houskové nebo bramborové, které se výborně hodí k nabírání lahodné omáčky.

Tajemství přípravy segedínu

Segedínský guláš, láskyplně přezdívaný segedín, je stálicí českých kuchyní. Jeho příprava skrývá tajemství, která z obyčejného jídla dělají nezapomenutelný gurmánský zážitek. Základem je kvalitní vepřové maso, ideálně plec nebo krkovice, a poctivé kysané zelí. Maso se důkladně osmahne dozlatova, zelí se podusí s cibulkou a kmínem. Právě kmín je jedním z klíčů k dokonalému segedínu, jehož chuť a aroma se během vaření krásně rozvine. Důležitá je také trpělivost. Segedín potřebuje čas, aby se všechny chutě propojily a maso bylo dokonale měkké. Vaří se proto na mírném ohni alespoň dvě hodiny, ideálně i déle. Výsledek pak stojí za to – voňavý a sytý guláš, který zahřeje na těle i na duši.

Srovnání Segedínského guláše
Vlastnost Segedínský guláš Guláš hovězí
Hlavní surovina Vepřové maso Hovězí maso
Použití zelí Kysané zelí Obvykle neobsahuje
Smetana Častá přísada Méně obvyklá

Tipy pro servírování segedínu

Segedín, tradiční pokrm z kysaného zelí a vepřového masa, si zaslouží být servírován s grácií. Pro dokonalý gurmánský zážitek zvolte hlubší talíře, které udrží teplotu a zároveň krásně vyzdvihnou sytou barvu omáčky. Nezapomeňte na dostatek nadýchaných knedlíků, ideálně houskových nebo bramborových, které se skvěle hodí k nabírání lahodné omáčky. Pro osvěžení chuti a doplnění barevnosti pokrmu servírujte segedín s lžící zakysané smetany a čerstvě nasekanou pažitkou.

Segedín, to je symfonie chutí, kde sladké zelí tančí s pikantní paprikou a šťavnaté vepřové maso jim dodává tu správnou hloubku.

Radomír Dvořáček

Varianty a obměny receptu

Tradiční segedínský guláš, jak ho známe a milujeme, skýtá nepřeberné množství variací. Někteří kuchaři přidávají do svého segedínu sladkou papriku pro výraznější chuť a barvu, jiní zase preferují ostřejší variantu s pořádnou dávkou chilli. Oblíbenou úpravou je i přidání uzeného masa, které guláši dodá specifickou chuť a aroma. Vegetariánská verze segedínu se dá připravit s tofu nebo tempehem, místo vepřového masa. Fantazii se meze nekladou a každý si tak může tento tradiční pokrm z kysaného zelí a vepřového masa upravit podle své chuti.

Segedín: Oblíbené jídlo Čechů

Je to pokrm, který v sobě spojuje jednoduchost a sytost, a proto není divu, že si našel pevné místo v srdcích (a žaludcích) Čechů. Segedínský guláš, často nazývaný zkráceně segedín, je tradiční pokrm z kysaného zelí a vepřového masa, jehož chuť doplňuje sladká paprika, cibule a smetana. Jeho původ je sice opředený legendami a dohady směřují do maďarské kuchyně, ale v Čechách zdomácněl natolik, že ho mnozí považují za svůj vlastní.

Důležitou roli v chuti segedínu hraje kvalitní kysané zelí, které by mělo být příjemně nakyslé, ale ne příliš kyselé. Vepřové maso, nejčastěji plec nebo krkovice, se dusí do měkka a následně se do hrnce přidává zcezené a pokrájené kysané zelí. Pro zjemnění chuti se přidává smetana, která dodá segedínu krémovou konzistenci.

Segedín se podává nejčastěji s houskovým knedlíkem, který výborně nasaje lahodnou šťávu.

Publikováno: 02. 12. 2024

Kategorie: gastronomie