Tajemství dokonalých eskymo řezů: Tipy a triky pro lahodný dezert.

Eskymo Řezy

Oblíbený dezert s historií

Eskymo řezy, to není jen tak ledajaký dezert. Je to sladká vzpomínka na dětství, symbol Vánoc a pro mnohé i chuť domova. Historie tohoto oblíbeného cukroví sahá až do první republiky, kdy se objevil v kuchařkách pod názvem „negr v košili“. Naštěstí se tento nelichotivý název časem vytratil a dnes se s ním setkáme jen zřídka.

Tajemství lahodných eskymo řezů spočívá v jednoduchosti. Křehké těsto, lahodný krém a sladká poleva, to je kombinace, která nikdy nezklame. Existuje nespočet variací na tento dezert, od klasiky s máslovým krémem po modernější verze s tvarohem či pudinkem. Fantazii se meze nekladou a každý si může recept upravit dle vlastní chuti.

Ať už se rozhodnete pro tradiční recept od babičky, nebo si troufnete na modernější variantu, eskymo řezy vám zaručeně zpříjemní den.

Bez pečení a s minimem nádobí

Eskymo řezy jsou skvělým příkladem dezertu, který si můžete připravit bez zdlouhavého pečení a s minimem špinavého nádobí. Stačí vám jen pár ingrediencí, které pravděpodobně máte běžně doma, a trocha trpělivosti při chlazení. Základem je jednoduché těsto z rozdrcených sušenek, másla a kakaa, které se natlačí do formy. Na to přijde vrstva nadýchaného krému, který se dá snadno vyšlehat z tvarohu, másla a moučkového cukru. A nakonec se dezert polije rozpuštěnou čokoládou, která po ztuhnutí vytvoří neodolatelnou krustu. Celý proces přípravy vám nezabere více než 30 minut a zbytek už obstará chladnička. Eskymo řezy jsou tak ideálním dezertem pro všechny, kteří si chtějí pochutnat na něčem sladkém, ale nemají čas ani chuť trávit hodiny v kuchyni.

Variace na téma Eskimo řezy

Eskymo řezy, ty úžasně vláčné řezy s kakaovou polevou, patří mezi klasiku české cukrařiny. Ale co takhle zkusit trochu experimentovat a dát tomuto oblíbenému dezertu nový rozměr? Možností je nespočet! Místo klasického piškotového těsta můžete zkusit nadýchané tvarohové nebo jemné kokosové. Polevu nemusíte omezovat jen na hořkou čokoládu, vyzkoušejte mléčnou, bílou, nebo třeba kávovou.

A co teprve náplň? Fantazii se meze nekladou! Místo tradičního máslového krému můžete použít nadýchaný pribináček, jemný pudink, osvěžující tvarohovou náplň nebo třeba exotické mangovo-kokosové pyré. Pro milovníky oříšků se nabízí možnost přidat do těsta mleté ořechy, posypat jimi povrch nebo je vmíchat do krému. A pokud máte rádi sladkokyselé kombinace, zkuste do náplně přidat ovoce, například maliny, borůvky nebo jahody.

Nebojte se experimentovat a vytvořte si vlastní variaci na téma Eskimo řezy, která bude přesně podle vaší chuti!

Tipy pro dokonalé řezy

Eskymo řezy jsou lahodným dezertem, ale jejich příprava vyžaduje trochu zručnosti a trpělivosti. Pro dosažení dokonalých řezů s rovnoměrnými vrstvami a krásně hladkou čokoládovou polevou se držte těchto tipů. Než začnete s krájením, nechte řezy důkladně vychladnout v lednici. Ideálně přes noc, aby náplň ztuhla a při krájení se neroztékala. Pro snadnější krájení používejte ostrý nůž s tenkou čepelí. Nůž před každým řezem otřete do horké vody a osušte utěrkou. Tím se zabrání lámání sušenek a čokolády. Začněte krájet od jednoho konce a plynulým tahem projděte celým řezem. Netlačte na nůž, ať se vrstvy nespojí. Po nakrájení každého řezu nůž znovu očistěte a osušte. Pro extra lesklou polevu můžete nůž před krájením potřít trochou oleje.

Eskymo řezy, to je symfonie chutí, kde se snoubí sladkost sušenek s hebkostí krému a svěžestí ovoce. Dokonalý dezert pro každou příležitost.

Zdeněk Dvořák

Uskladnění a trvanlivost

Eskymo řezy je nejlepší uchovávat v chladničce, aby si zachovaly svou svěžest a chuť. Vrstvy sušenek zvláční a náplň ztuhne, čímž se dortík stane ještě lahodnějším. Pro delší trvanlivost je možné eskymo řezy zamrazit. Před podáváním je nechte rozmrazit v chladničce po dobu několika hodin. Správně uskladněné eskymo řezy vydrží v chladničce 3–4 dny. V mrazáku je lze uchovat až 2 měsíce, i když čerstvé jsou vždycky nejlepší. Pro zachování chuti a textury dortíku je vhodné ho skladovat v uzavřené nádobě, aby neabsorboval pachy z chladničky a neosychal.

Eskimo řezy v zahraničí?

Eskimo řezy, ty lahodné sladkosti s kakaovou polevou a tvarohovou náplní, zná snad každý Čech. Ale co za hranicemi naší země? Jsou eskymo řezy známé i tam? Odpověď není tak jednoduchá. Většinou se setkáme s nechápavými pohledy, pokud se pokusíme o překlad "Eskimo slices". V anglicky mluvících zemích se spíše setkáme s dezerty jako "Nanaimo bars" z Kanady, které se skládají z vrstev čokoládového základu, máslového krému a čokoládové polevy. Podobný dezert, "Lamington", najdeme v Austrálii. Ten se skládá z piškotového těsta máčeného v čokoládě a obaleného v kokosu. V Rusku a na Ukrajině jsou populární "Ptičje mléko" dortíky, které se skládají z nadýchaného sušenkového základu a jemného krému z vaječných bílků a agaru. Přestože se tyto dezerty liší v detailech, spojuje je s eskymo řezy myšlenka sladké pochoutky s lahodnou náplní a polevou. Takže i když eskymo řezy v zahraničí nejspíš nenajdete, existuje spousta jiných dezertů, které uspokojí vaše chuťové buňky.

Vlastnost Eskimo řezy
Typ dezertu Nepečený
Obvyklé ingredience Piškoty, máslo, tvaroh, cukr, kakao

Recept na tradiční Eskimo řezy

Eskymo řezy, to je klasika, která u nás evokuje vzpomínky na dětství a sladké odměny. Tenhle jednoduchý dezert z piškotů, máslového krému a čokoládové polevy si získává srdce malých i velkých mlsounů už po generace. Jeho příprava není náročná a zvládne ji i úplný začátečník v kuchyni. Stačí si jen připravit všechny ingredience a pustit se do díla. Výsledek bude stát za to – lahodná pochoutka, která potěší celou rodinu. Ať už chystáte oslavu, nebo si jen chcete zpříjemnit všední den, Eskimo řezy jsou sázkou na jistotu.

Publikováno: 03. 10. 2024

Kategorie: gastronomie

Autor: Přemek Novotný

Tagy: eskymo řezy