Kanadská borůvka: Tajemství sladkých a šťavnatých plodů z vaší zahrady
Původ a historie kanadské borůvky
Kdo by neznal kanadskou borůvku? Tahle úžasná rostlinka k nám přicestovala až z daleké Severní Ameriky, kde ji místní indiáni odnepaměti sbírali v divočině. Nejen plody, ale i listy jim sloužily jako přírodní lék. K nám do Evropy dorazila teprve před sto lety a nejdřív si ji lidé sázeli jen pro okrasu. Ale když ochutnali ty nádherně sladké a šťavnaté bobule, bylo jasné, že tohle není jen tak ledajaká rostlina! Dneska už kanadské borůvky najdete všude po světě. Od našich lesních borůvek je poznáte snadno - mají světlou dužinu a rostou v krásných hroznech. A co teprve jejich blahodárné účinky! Jsou doslova nabité vitamíny a antioxidanty, takže není divu, že si je zamiloval každý, kdo dbá na zdravou stravu.
Charakteristika rostliny a plodů
Kanadská borůvka je úžasný keř, který může vyrůst klidně do výšky dva a půl metru. Původně pochází ze Severní Ameriky, kde si libuje v kyselé a vlhké půdě. Její listy mají oválný tvar a na podzim se krásně červeně vybarví. Z jara se pak keř obsype drobnými květy, které hrají barvami od bílé až po světle růžovou a rostou v malých hroznech. Plody jsou nádherně modročerné bobule, mnohem větší a sladší než naše lesní borůvky. Tahle borůvka je hotový vitaminový poklad - najdete v ní spoustu vitamínů, minerálů a antioxidantů. Je doslova nabitá vitamínem C a K, a nechybí ani mangan. Díky všem těm antioxidantům je skvělá pro naše zdraví - chrání naše buňky před škodlivými volnými radikály.
Pěstování kanadské borůvky
Zahradní borůvka, které se běžně říká kanadská borůvka, je skutečnou lahůdkou mezi ovocem - nejen že skvěle chutná, ale je plná zdraví prospěšných látek. I když její pěstování není úplně jednoduché, s správným přístupem si můžete vypěstovat vlastní borůvky přímo na zahradě. Tyhle keříky mají rády specifické podmínky - především kyselou půdu s pH mezi 4,5 a 5,5. Nejlepší je použít stejný substrát jako pro rhododendrony, a nezapomenout na dobré odvodnění, protože přemokřené kořeny borůvkám nesvědčí. Co se týče umístění, nejvíc se jim daří na slunci nebo v lehkém polostínu. Na přímém slunci sice víc plodí, ale v parných dnech potřebují vydatnou zálivku. Během růstu je dobré je přihnojovat speciálním hnojivem pro kyselomilné rostliny. Nesmíme zapomenout ani na pravidelné prořezávání - staré a slabé větvičky je třeba odstranit, aby měly nové výhonky prostor k růstu. Když budete trpěliví a poskytnete jim správnou péči, odměnou vám budou šťavnaté a zdravé plody přímo z vlastní zahrady.
Výživové hodnoty a zdraví
Kanadská borůvka je skutečný poklad mezi ovocem - doslova překypuje vitamíny a minerálními látkami. Nejvíc oceníte její vysoký obsah vitamínu C, který pomáhá udržet silnou imunitu. Tyhle modré kuličky jsou navíc plné antioxidantů, které fungují jako štít proti škodlivým volným radikálům v těle. Když si je dopřejete pravidelně, můžete tím výrazně pomoct svému zdraví a předejít vážným nemocem, třeba potížím se srdcem. Díky vláknině, kterou obsahují, budete mít navíc v pořádku trávení. A co je úplně nejlepší? Kanadské borůvky jsou prostě báječně sladké! Můžete je mlsat samotné, hodit si je do ranního jogurtu nebo müsli, ozdobit jimi moučník, nebo si z nich uvařit voňavou marmeládu či džus. Tak neváhejte a dopřejte si tuhle lahodnou bombu plnou zdraví.
Využití v kuchyni
Borůvky z Kanady jsou v kuchyni nenahraditelné. Jejich sladkokyselá chuť a příjemné aroma se perfektně hodí do nejrůznějších receptů, ať už sladkých nebo slaných. Když jsou čerstvé, není nad to si je jen tak zobat - stačí je opláchnout a můžete je mlsat samotné nebo je přihodit do ranního jogurtu, müsli či ovocného salátu. Pokud si je chcete schovat na zimu, dají se jednoduše zmrazit, nebo z nich můžete připravit voňavý džem, marmeládu, sirup nebo kompot. S kanadskou borůvkou se skvěle snoubí i další druhy ovoce - jahody, maliny, broskve i jablka. Skvěle obohatí domácí koláče, buchty, muffiny, lívance i palačinky. A nesmíme zapomenout na osvěžující smoothie, sorbety a domácí zmrzlinu.
Vlastnost | Kanadská borůvka | Lesní borůvka |
---|---|---|
Velikost plodu | Velké (až 2 cm) | Malé (do 1 cm) |
Barva dužniny | Světle zelená | Tmavě modrá, barví |
Skladování a konzervace
Kanadská borůvka je citlivé ovoce a musíme s ním zacházet šetrně, aby neztratilo svou výjimečnou chuť a vitamíny. Hned po sběru je nejlepší borůvky uložit do lednice, kde teplota neklesá pod nulu, ale ani nestoupá nad dva stupně. Tím vlastně zpomalíme jejich dozrávání a uchováme v nich to nejcennější. Doma je pak dejte do široké misky tak, aby ležely vedle sebe a netlačily na sebe. Pokud chcete mít borůvky i v zimě, můžete je zamrazit. Nejdřív je rozložte na plech a nechte je v mrazáku ztuhnout, pak je přesypte do sáčku nebo krabičky. V mrazáku vydrží skoro rok a zachovají si svou jedinečnou chuť i většinu vitamínů. Jen počítejte s tím, že po rozmrazení budou měkčí a pustí šťávu - proto se skvěle hodí třeba do koláčů, smoothie nebo na jogurt.
Kanadská borůvka, to je dar z dalekých lesů, sladký a šťavnatý, který nám připomíná krásu a hojnost přírody.
Zdeňka Procházková
Oblíbené odrůdy v Česku
Kanadská borůvka si u nás našla své místo a zahradníci si můžou vybírat z pestré nabídky odrůd. Mezi zahrádkáři vede především 'Bluecrop', která se chlubí bohatou úrodou šťavnatých plodů. Dozrává uprostřed srpna a zvládá i tužší zimu. Hodně lidí sází také na 'Duke', který rodí velké, slaďoučké borůvky s jemným aromatem. Tyhle borůvky můžete sklízet začátkem srpna a poradí si i v drsnějším podnebí. Kdo má rád brzkou úrodu, tomu se zalíbí 'Spartan'. Ten plodí už od července středně velké bobule se sladkokyselou chutí. Navíc je dost odolný, takže ho jen tak něco neskolí. Všechny tyhle odrůdy mají skvělé plody a není s nimi moc práce, proto se hodí jak na zahrádku, tak i pro větší pěstitele.
Publikováno: 11. 05. 2025
Kategorie: gastronomie