Nadýchané Vafle: Recept, Který Si Zamilujete

Recept Na Vafle

Nezbytné ingredience

Pro ty nejlepší domácí vafle budete potřebovat pár základních ingrediencí, které má obvykle každý doma. Nejdříve se ujistěte, že máte dostatek hladké mouky, která dodá vaflím jejich strukturu. Pro nadýchané vafle přidejte prášek do pečiva, a pokud chcete, aby byly extra nadýchané, přidejte i trochu jedlé sody. Špetka soli vyváží sladkost a zvýrazní chuť ostatních ingrediencí. Granulovaný cukr dodá vaflím sladkost a křupavost, ale můžete ho nahradit i třtinovým cukrem nebo medem pro zdravější variantu. Vajíčka jsou nezbytná pro zpevnění těsta a dodání bohaté chuti. Mléko dodá vaflím vláčnost a pomůže spojit všechny ingredience dohromady. Pro ještě lahodnější výsledek použijte plnotučné mléko. Nakonec budete potřebovat rozpuštěné máslo, které dodá vaflím neodolatelnou chuť a křupavost. Nezapomeňte máslo nechat trochu vychladnout, než ho přidáte k ostatním ingrediencím. S těmito ingrediencemi a trochou lásky si snadno připravíte lahodné a nadýchané vafle, které potěší celou rodinu.

Příprava těsta krok za krokem

V misce smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl. V jiné misce prošlehejte vejce s mlékem, olejem a vanilkovým extraktem. Tekuté ingredience pomalu přilévejte k suchým a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto bez hrudek. Nepřehánějte to s mícháním, stačí, když se suroviny spojí. Pokud chcete, můžete do těsta přidat i další ingredience, jako jsou například čokoládové kousky, ovoce nebo ořechy. Nechte těsto asi 10 minut odpočinout, aby mouka stihla nasáknout tekutinu. Mezitím si připravte vaflovač a rozehřejte ho. Poté na něj nalijte menší množství těsta, množství záleží na velikosti vašeho vaflovače. Vafle pečte dozlatova a dokud nebudou křupavé. Doba pečení se liší podle typu vaflovače, obvykle se pohybuje mezi 3-5 minutami. Hotové vafle podávejte teplé s vašimi oblíbenými ingrediencemi, jako jsou například šlehačka, ovoce, sirup nebo čokoláda.

Tipy pro dokonalé vafle

Suroviny na vafle by měly mít pokojovou teplotu. Studená vejce nebo mléko mohou způsobit, že těsto bude příliš husté a vafle tuhé. Pro nadýchané vafle vyšlehejte bílky zvlášť dotuha a poté je opatrně vmíchejte do těsta. Nepřemíchejte těsto! Hrubá mouka dodá vaflím krásnou texturu. Pokud ji nemáte, smíchejte hladkou mouku s trochou kukuřičného škrobu. Vaflovač vždy dobře rozehřejte a potřete olejem. Těsto nalévejte doprostřed vaflovače a nechte ho rovnoměrně roztéct. Vafle pečte dozlatova a křupava. Horké vafle podávejte s oblíbenými ingrediencemi. Skvěle chutnají s čerstvým ovocem, šlehačkou, javorovým sirupem nebo čokoládou.

Oblíbené variace náplní

Sladké variace vévodí žebříčku oblíbenosti. Klasikou je kombinace šlehačky a jahod, která nikdy nezklame. Pro milovníky čokolády je tu neodolatelná varianta s čokoládovou polevou a banánem. Osvěžující volbou je kombinace tvarohu s ovocem, například s borůvkami nebo malinami. Experimentujte s různými druhy ovoce, oříšky, sirupy a polevami a objevte svou vlastní nejoblíbenější kombinaci.

Slané variace vaflí si získávají na popularitě. Vyzkoušejte vafle s avokádem, vejcem a slaninou pro vydatnou snídani nebo brunch. Skvěle chutnají i s uzeným lososem, smetanovým sýrem a kapary. Pro vegetariány je tu varianta s grilovanou zeleninou, fetou a pestem. Fantazii se meze nekladou, kombinujte různé druhy sýrů, zeleniny, masa a dipů a vytvořte si vlastní slanou pochoutku.

Uskladnění vaflí

Vafle chutnají nejlépe čerstvé, ale co když jich upečete víc? Žádný problém! Správným uskladněním si uchováte jejich chuť a texturu i na později. Upečené vafle nechte zcela vychladnout na mřížce. Teplé vafle by zvlhly a ztratily křupavost. Vychladlé vafle můžete skladovat při pokojové teplotě v uzavíratelné nádobě jeden až dva dny. Pro delší uskladnění je vhodné vafle zamrazit. Jednotlivé vafle proložte pečicím papírem, aby se neslepily a vložte je do mrazicího sáčku nebo uzavíratelné nádoby. V mrazáku vám vydrží 2 až 3 měsíce. Rozmrazování vaflí je snadné. Stačí je ohřát v toustovači, troubě nebo mikrovlnné troubě. Ať už si vafle vychutnáte hned nebo později, věříme, že vám budou chutnat!

Publikováno: 03. 07. 2024

Kategorie: jídlo a nápoje

Autor: Přemek Novotný

Tagy: recept na vafle