Recepty s krkovicí: Skvělé nápady, co uvařit z krkovice!

Co Uvařit Z Krkovice

Význam krkovice v kuchyni

Krkovice je jedním z nejužívanějších a nejoblíbenějších kousků v české kuchyni. Je to maso z krku prasete, které je velmi chutné a šťavnaté. Krkovice má výraznou chuť a je vhodná pro různé druhy přípravy. Díky svému obsahu tuku se při pečení nevysušuje a zůstává měkká a lahodná. Krkovice je také skvělou volbou pro guláše, ragú nebo grilování. Je to maso, které si zaslouží pozornost ve vaší kuchyni!

Recept na pečenou krkovičku s bramborovým salátem

Krkovice je v kuchyni velmi oblíbeným masem, které se dá připravit různými způsoby. Jedním z nejoblíbenějších receptů je pečená krkovička s bramborovým salátem.

Na přípravu potřebujeme 1 kg krkovice, kterou osolíme a opepříme podle chuti. Poté ji dáme do pekáče a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 1,5 hodiny, dokud není maso měkké a šťavnaté.

Bramborový salát si připravíme takto: oloupeme 6 středně velkých brambor a nakrájíme je na menší kousky. Brambory uvaříme ve slané vodě do měkka. Mezitím si připravíme zálivku z 4 lžic oleje, 2 lžic octa, 1 lžičky hořčice, sůl a pepř. Uvařené brambory necháme vychladnout a poté smícháme se zálivkou. Přidáme také nakrájenou cibuli a petrželku.

Hotovou pečenou krkovičku podáváme se studeným bramborovým salátem. Tento pokrm je skvělou volbou pro nedělní oběd nebo večeři.

Recept na krkovičkový guláš s knedlíky

Krkovičkový guláš s knedlíky je jedním z nejoblíbenějších pokrmů v české kuchyni. K přípravě tohoto chutného jídla budete potřebovat 500 g krkovice, kterou nakrájíte na menší kousky. Na pánvi rozehřejte olej a osmahněte na něm cibuli, dokud nezezlátne. Přidejte nakrájenou krkovičku a opékejte ji z každé strany, dokud nezezelená. Poté přidejte papriku, majoránku, sůl a pepř podle chuti. Zalijte vodou tak, aby maso bylo ponořené a vařte na mírném ohni asi hodinu a půl, dokud maso nezměkne.

Mezitím si připravte knedlíky. Smíchejte ve velké míse 300 g hladké mouky s 1 lžičkou soli. Přidejte 2 vejce a postupně vmíchejte asi 200 ml mléka, dokud nedostanete hladké těsto bez hrudek. Těsto pak nechte odpočinout asi 20 minut.

Po uvaření masa přidejte do guláše nastrouhaný bramborový šťávák (asi 2 středně velké brambory) a vařte dalších 10 minut, dokud se šťávák nerozvaří. Na závěr přidejte lžíci hladké mouky rozmíchanou ve vodě a vařte ještě pár minut, dokud se guláš nezahustí.

Mezitím si připravte knedlíky. Těsto rozdělte na menší kousky a rukou utvarujte válečky. Knedlíky vařte ve vroucí osolené vodě asi 15-20 minut, dokud nevyplavou na povrch.

Hotový krkovičkový guláš podávejte s knedlíky a můžete ho ozdobit čerstvou petrželkou. Tento tradiční český pokrm je skvělou volbou pro nedělní oběd nebo večeři s rodinou. Dobrou chuť!

Recept na grilovanou krkovičku s bylinkovým máslem

Grilovaná krkovička s bylinkovým máslem je skvělou volbou pro letní grilování. Připravte si marinádu z olivového oleje, česneku, citronové šťávy a nastrouhané citronové kůry. Krkovici nechte v marinádě odpočívat minimálně hodinu.

Mezitím si připravte bylinkové máslo. Smíchejte změklé máslo s nasekanými čerstvými bylinkami, jako je petrželka, tymián a rozmarýn. Přidejte také prolisovaný česnek, šťávu z jednoho citronu a osolte a opepřete podle chuti.

Po odpočinku krkovici vyjměte z marinády a osolte a opepřete z obou stran. Grilujte ji na rozpáleném grilu asi 4-5 minut z každé strany, dokud není krásně zlatavá a uvnitř středně propečená.

Na konci grilování přidejte na vrchol každé plátýnko bylinkového másla a nechte ho rozpustit se na horkém masu. Nezapomeňte nechat krkovici ještě pár minut odpočinout pod fólií, aby se šťavnatost rovnoměrně rozložila.

Grilovanou krkovičku s bylinkovým máslem podávejte s čerstvými letními saláty nebo grilovanými zeleninovými přílohami. Tento recept je skvělou volbou pro všechny milovníky grilování a chutných pokrmů z krkovice.

Recept na krkovičkové ragú s těstovinami

Krkovičkové ragú s těstovinami je vynikající pokrm, který si zamilují milovníci masitých jídel. K přípravě budete potřebovat 500 g krkovice, kterou nakrájíte na menší kousky. Na pánvi rozehřejte olej a osmahněte na něm krkovičku z každé strany dozlatova. Poté ji vyjměte z pánve a nechte stranou.

Do stejné pánve přidejte nakrájenou cibuli a česnek a restujte je dozlatova. Přidejte rajčatový protlak (400 g) a směs bylinek dle vašeho gusta (např. tymián, rozmarýn, oregano). Vše dobře promíchejte a nechte chvíli podusit.

Poté přidejte zpět osmahnutou krkovici do omáčky a zalijte vývarem (cca 300 ml). Přidejte také lžičku cukru, sůl a pepř podle chuti. Vařte na mírném ohni asi hodinu, dokud se maso nezměkne.

Mezitím si uvařte těstoviny dle pokynů na obalu. Po uvaření je scedíme a smícháme s hotovým ragú. Podávejte horké posypané strouhaným sýrem a ozdobené čerstvou petrželkou.

Tento recept na krkovičkové ragú s těstovinami je skvělou volbou pro rodinný oběd nebo večeři. Vyzkoušejte ho a dopřejte si pořádnou porci chutného jídla!

Recept na krkovičkové burgery s karamelizovanou cibulí

Krkovičkové burgery s karamelizovanou cibulí jsou skvělou alternativou k tradičním hovězím burgerům. Začněte přípravou karamelizované cibule - na pánvi rozehřejte máslo, přidejte plátky cibule a dusíme ji na střední teplotě asi 15 minut, dokud nezezlátne. Mezitím si připravte masové kotletky z krkovice. Maso nakrájejte na menší kousky a v mixéru je rozmixujte do jemné konzistence. Přidejte vejce, strouhanku, sůl, pepř a dle chuti koření. Vzniklou směsí formujte kotletky podle velikosti burgerů. Na grilu nebo pánvi opečte kotletky z obou stran do zlatova. Briošky rozkrojte napůl a lehce opečte na grilu nebo v troubě. Na spodní část briošek nasypte salátový mix, položte na něj kotletku a přidejte lžičku karamelizované cibule. Zakryjte horní částí briošky a hotovo! Podávejte s hranolky nebo slanými bramborovými lupínky.

Tipy na přílohy a omáčky k podávání s krkovicí

Krkovice je výtečná masitá surovina, kterou lze skvěle doplnit různými přílohami a omáčkami. K pečené krkovičce s bramborovým salátem se hodí například kyselé okurky nebo hořčice. Krkovičkový guláš s knedlíky si zase zaslouží podávat s čerstvým chlebem. Grilovanou krkovičku s bylinkovým máslem lze doplnit opečenými brambory nebo zeleninovou rizotem. Krkovičkové ragú s těstovinami chutná skvěle s parmezánem a čerstvou bazalkou. A ke krkovičkovým burgerům s karamelizovanou cibulí se hodí hranolky nebo slané bramborové lupínky. Při výběru příloh a omáček je důležité dbát na to, aby harmonicky doplňovaly chuť krkovice a podtrhovaly její vynikající aroma.

Závěrem lze konstatovat, že krkovička je skutečnou lahůdkou v kuchyni. Je to maso s výraznou chutí a šťavnatostí, které se hodí pro různé příležitosti. Kromě již zmíněných receptů existuje mnoho dalších možností, jak krkovičku využít. Například ji můžete použít na přípravu tacos nebo burritos, přidat ji do salátů či sendvičů nebo ji použít jako nádivku do raviol nebo tortil. Krkovička se také skvěle hodí na grilování a marinování. Možnosti jsou téměř neomezené a záleží jen na vaší fantazii a chuťových preferencích. Vyzkoušejte různé recepty a objevte nové způsoby, jak si pochutnat na této výjimečné části masa!

Publikováno: 17. 02. 2024

Kategorie: gastronomie

Autor: Jáchym Novotný

Tagy: co uvařit z krkovice | recepty s krkovicí