Nadýchaná piškotová bublanina: Rychlý recept pro každou příležitost
Co je piškotová bublanina?
Piškotová bublanina, to je synonymum pro jednoduchý a rychlý moučník, který zvládne i úplný začátečník v kuchyni. Základem je nadýchané těsto z vajec, cukru a mouky, které se peče v pekáči dozlatova. Na to pak přijde vrstva ovoce, ať už čerstvého, kompotovaného nebo mraženého, a celá dobrota se může péct dál. Existuje ale i varianta, kdy se piškotové těsto nepeče, ale pouze proloží ovocem a krémem. Takový dezert z piškotů a ovocného pyré je ideální v horkých letních dnech, kdy se vám nechce zapínat troubu. Stačí jen smíchat tvaroh, jogurt a pyré podle chuti, naskládat na piškoty, zalít želatinou a nechat ztuhnout v lednici. Ať už se rozhodnete pro pečenou nebo nepečenou variantu, piškotová bublanina s ovocem je vždycky skvělou volbou na sladkou tečku za obědem nebo večeří.
Historie a původ
Piškotová bublanina, ten nadýchaný dezert plný šťavnatého ovoce, má v české kuchyni dlouhou a bohatou historii. Její kořeny sahají až do středověku, kdy se pekl jednoduchý chléb z mouky, vajec a medu. Postupem času se receptura vyvíjela, přidával se cukr a začalo se experimentovat s různými druhy ovoce. První zmínky o bublanině, jak ji známe dnes, se objevují v 18. století v kuchařkách šlechtických rodin. Tehdy se pekla ve speciálních formách a zdobila se mandlemi a rozinkami. Piškotová bublanina se brzy stala oblíbeným dezertem napříč společenskými vrstvami a její popularita se s postupem času jen zvyšovala. Dnes existuje nepřeberné množství variant s různými druhy ovoce, tvarohem, pudinkem a dalšími ingrediencemi.
Nepečená bublanina: Poválečný vynález
Dezert z piškotů a ovocného pyré, někdy nazývaný také "nepečená bublanina", je o něco mladší, ale neméně oblíbenou variantou. Jeho původ sahá do období po druhé světové válce, kdy byl nedostatek surovin a lidé hledali způsoby, jak připravit chutné dezerty i z mála ingrediencí. Piškoty namočené v ovocném pyré a proložené krémem se ukázaly jako skvělé řešení a tento jednoduchý dezert si brzy získal oblibu. Dnes se připravuje v mnoha variantách, s různými druhy ovoce, krémů a zdobení.
Oblíbené druhy ovoce
Piškotová bublanina a dezert z piškotů a ovocného pyré přímo vybízejí k experimentování s různými druhy ovoce. Mezi nejoblíbenější patří jahody, maliny a borůvky, které dodají dezertu osvěžující chuť a krásnou barvu. Skvěle se hodí i sladké meruňky a broskve, které se dají použít čerstvé i kompotované. Pro milovníky kyselejší chuti jsou ideální višně, rybíz nebo angrešt. Tyto druhy ovoce dodají bublanině šmrnc a příjemně vyváží sladkost těsta. Oblíbené jsou i kombinace více druhů ovoce, například jahody s borůvkami nebo maliny s ostružinami. Fantazii se meze nekladou a záleží jen na vaší chuti a preferencích. Nebojte se experimentovat a objevovat nové a originální kombinace!
Jednoduchý recept krok za krokem
Piškotová bublanina je klasika, na které si pochutná snad každý. Začněte s těstem: utřete 3 vejce se 150 g cukru do pěny, přidejte 1 vanilkový cukr a špetku soli. Postupně zašlehejte 150 ml oleje a 150 ml mléka. Nakonec vmíchejte 250 g hladké mouky smíchané s 1 práškem do pečiva. Těsto vlijte na vymazaný a vysypaný plech. Navrch poklaďte libovolné ovoce – skvělé jsou jahody, borůvky, meruňky nebo švestky. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut.
Dezert z piškotů a ovocného pyré je rychlá a osvěžující pochoutka. Do misky si připravte 250 g tvarohu, 1 zakysanou smetanu, 2 lžíce moučkového cukru a vanilkový cukr. Vše důkladně promíchejte. Na dno sklenic nebo misky rozložte vrstvu piškotů, které můžete pokapat šťávou z kompotu nebo ovocným sirupem. Na piškoty navrstvěte ovocné pyré – vynikající je jahodové, malinové nebo meruňkové. Na pyré rozetřete část tvarohové směsi a postup opakujte, dokud nespotřebujete všechny ingredience. Dezert nechte alespoň hodinu vychladit v lednici, aby se chutě krásně prolnuly. Před podáváním můžete ozdobit čerstvým ovocem a lístky máty.
Tipy a triky pro přípravu
Piškotová bublanina je stálicí českých kuchyní a její příprava skýtá mnoho možností obměn. Pro nadýchanou a vláčnou bublaninu je důležité vyšlehat vejce s cukrem do pěny. Použijte vejce pokojové teploty, lépe se s nimi pracuje. Do těsta můžete přidat i trochu oleje nebo rozpuštěného másla, dodá mu to vláčnost. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova.
Vlastnost | Piškotová bublanina | Jablečný závin |
---|---|---|
Obtížnost přípravy | Velmi snadná | Náročnější |
Doba přípravy | 30 minut | 1 hodina + |
Z piškotů a ovocného pyré se dá vykouzlit rychlý a osvěžující dezert. Piškoty můžete pokapat ovocnou šťávou, rumem nebo kávou pro výraznější chuť. Ovocné pyré zvolte podle chuti, skvěle se hodí jahodové, malinové nebo borůvkové. Pro slavnostnější verzi můžete dezert ozdobit šlehačkou a čerstvým ovocem.
Nebojte se experimentovat s různými druhy ovoce, oříšky nebo čokoládou. Piškotové dezerty jsou velmi variabilní a fantazii se meze nekladou.
Varianty a obměny
Piškotová bublanina, to je klasika, která se nikdy neomrzí. Ale co takhle ji trochu ozvláštnit? Místo klasického těsta můžete použít kakaové piškoty nebo je proložit vrstvou tvarohu či pudinku. Skvěle chutná i varianta s tvarohovou nebo makovou náplní. A co se týče ovoce, fantazii se meze nekladou! Zkuste jahody, maliny, borůvky, rybíz, meruňky, broskve, švestky, jablka, hrušky… zkrátka cokoliv, co máte rádi a co je zrovna v sezóně.
Dezert z piškotů a ovocného pyré je další skvělou volbou, jak využít piškoty a čerstvé ovoce. Pyré si můžete připravit z jakéhokoli ovoce, které máte rádi. Skvěle se hodí jahody, maliny, borůvky, mango nebo banán. Pro osvěžující chuť můžete přidat i trochu citronové nebo limetkové šťávy. Piškoty můžete před vrstvením pokapat ovocnou šťávou, rumem nebo kávou. A pokud chcete dezert ještě vylepšit, ozdobte ho šlehačkou, zakysanou smetanou, čerstvým ovocem nebo čokoládou.
Piškotová bublanina je jako letní vánek - lehká, svěží a plná sladké ovocné chuti.
Anežka Malá
Servírování a skladování
Piškotová bublanina se nejlépe servíruje ještě teplá, kdy jsou piškoty krásně nasáklé šťávou z ovoce a poleva je vláčná. Můžete ji podávat samotnou, ale skvěle chutná i s kopečkem šlehačky, zakysanou smetanou nebo vanilkovou zmrzlinou. Dezert z piškotů a ovocného pyré nechte před podáváním alespoň hodinu vychladit v lednici, aby se chutě krásně prolnuly a pyré ztuhlo. Servírujte ho ozdobený čerstvým ovocem, lístky máty nebo hoblinkami čokolády.
Oba dezerty skladujte v chladničce, aby si zachovaly svou svěžest a chuť. Piškotovou bublaninu je nejlepší spotřebovat do dvou dnů, dezert z piškotů a ovocného pyré vydrží v lednici i tři dny.
Publikováno: 20. 09. 2024
Kategorie: jídlo a nápoje